sobota, 13 lutego 2010

Kuchnia...



Prosty i bardzo smaczny dodatek do pieczywa - pasta z twarogu i jajek.

300g tłustego twarogu
1/2 sporej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2-3 jajka
opakowanie gęstej kwaśnej śmietany (używam Szefa Kuchni 18%)
1-2 łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej*

Jajka ugotować na twardo i posiekać, twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, posiekaną drobno cebulę oraz węgierską pastę paprykową.

Z pastą może być pewien problem. Zdaje sobie sprawę, że nie wszędzie jest ona dostępna, ale jak już uda Wam się gdzieś dojrzeć, to polecam zakup. Wiem, że bywa w sklepach Społem. Wygląda tak, oryginalna, raczej do dostania w sklepach z węgierską żywnością lub tak produkowana w Polsce i równie smaczna. Pasty można dostać w dwóch wersjach - ostrej i łagodnej. Polecam zakup jednej i drugiej oczywiście.
Już nie będę się rozpisywać o wyższości magyarskiej papryki, ale to prawda, to jest czerwone złoto. :)

Przy okazji poruszę jeszcze temat śmietany. Niewiele jest na rynku takiej normalnej, bez dodatków, zagęstników, stabilizatorów, bez mącznego posmaku, dziwnej konsystencji. Jeszcze ten nieszczęsny Szef Kuchni jest całkiem niezły i do dostania prawie wszędzie. Robico też ma niezłą śmietanę, ale żeby ją dostać niestety muszę udać się na wycieczkę... :)

5 komentarzy:

ma.ol.su pisze...

To się chyba nazywa naukowe podejście do kuchni; wszystko opisane,nazwane, pokazane;)

Kuchnia węgierska nadzwyczaj mi odpowiada, lubię pikantnie, paprykowo i pomidorowo.

A ze śmietan, osiemnastek, używam wyłącznie biedronkowej 'Mlecznej Doliny'. I w ogóle jestem teraz fanką Biedronki, bo ona już od pewnego czasu ma tendencję do przekształcania się w małe delikatesy.

Marcin pisze...

Uwielbiam przygotowywanie jedzenia, najchętniej obserwowane z innego pomieszczenia. Zdecydowanie bardziej bezpośredni kontakt miewam zazwyczaj z produktem końcowym.

blog niedzielny pisze...

pysznie wyglada,ale chyba jednak nie zobie bo twarogu u nie niet :(

Mamsan pisze...

Chetnie zrobie taka salatke tylko pasty bede musiala poszukac. Ja robie podobna salatke, jajka, twarog, czerwona cebula, tunczyk, sol, pieprz i gotowa, tez dobra... Ale zrobilo sie kulinarnie :-) Pozdrawiam serdecznie... M

curla pisze...

Polkaaa
głodna jestem, w pracy siedzę, zmiłuj się !!!