niedziela, 29 listopada 2009

Kuchnia...



Bardzo prosty chleb, do którego przymierzałam się już od jakiegoś czasu.
Przepis pochodzi z książki - Przez żołądek do serca mężczyzny. Książki takiej nie posiadam, więc oczywiście znalazłam go w necie. :)

Chleb z płatkami owsianymi

2 szklanki płatków owsianych
1 litr mleka
10 dag drożdży
1 kg mąki (zwykła, u mnie typowa poznańska 500-ka)
1 płaska łyżka soli

Mleko lekko podgrzać, wsypać płatki owsiane (najzwyklejsze, mogą być górskie), wkruszyć drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie dosypać mąkę i sól. Dokładnie wymieszać. Ja robiłam to ręcznie, bo bałam się, że mikser nie da rady. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. mąką razową foremki - ta proporcja jest na dużą blachę lub dwie keksówki - i odstawić do wyrośnięcia.
Niestety trochę się zagapiłam (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie skopsała ;)) i ciasto prawie uciekło mi z blaszki...
Wstawić do pieca i piec ok. 40-50 minut w 200-220 stopniach.

Teraz moje uwagi. Po pierwsze piekłam z połowy porcji. Po drugie wg mnie 100g świeżych drożdży na 1kg mąki to jednak za dużo, chleb szybko zacznie się kruszyć i mimo dodatku płatków owsianych, nie będzie długo świeży.
Po blisko dobie jest jeszcze jadalny, jednak nie ma to jak gorąca pajda z chrupiącą skórką. :)

Informacja n/t świeżości - chleb ma już 3 dni i nadal (mimo dużej ilości drożdży) jest wilgotny i nie kruszy się.

2 komentarze:

ma.ol.su pisze...

Wyglada fantastycznie. Na pewno jutro wykorzystam przepis, ale wolałabym się nie uczyć na własnych błędach! Co to znaczy "wg mnie...", to ile czego mam dać? Pół kilo mąki, a drożdży? Także wolę jedną foremkę, no, bo jeśli by nam nie smakował...
Pozdrówka

Karska pisze...

Myślę, że mniej drożdży. :)
Gdzieś w przelocie znalazłam komentarz, że 25g wystarczy, ale nie ręczę. :)