czwartek, 4 września 2008

Kuchnia...



Zaskakujące ciasto czekoladowo-cukiniowe z GP.
Zabierałam się do niego jak pies do jeża, ale w końcu zrobiłam.
Puszyste i chyba najbardziej czekoladowe z czekoladowych ciast. ;)
Cukinii właściwie nie czuć, nie widać, smak czekolady skutecznie zabija wszelkie inne smaki.
Robiłam z połowy porcji, gdyż na ranczo mam dosyć mały prodiż i bałam się, że mi wypłynie tak, jak stało się to z drożdżowym...

Przepis:

180 g mąki i 60 g mąki pełnoziarnistej (możne być 240g zwykłej mąki - tak zrobiłam, bo tutaj pełnoziarnistej nie ma)
40 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
110 g masła
160 g jasnego brązowego cukru (dałam zwykły, bo tutaj też nie ma)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 jaja
280 g cukinii startej na grubej tarce
170 g pokruszonej czekolady (w oryg. chocolate chips), u mnie była mleczna Kujawianka ;)
Na wierzch polewa czekoladowa i orzechy włoskie (w oryginale jest inaczej)


W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sol i odstawić.
Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta
masę, dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować. Do masy dodawać po łyżce mąki z resztą, połączyć dokładnie, dodać cukinię startą na tarce o grubych oczkach, wymieszać, dodać czekoladę i ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej np. mąką, wygładzić wierzch. Piec w 180st. przez 40-50 minut do "suchego patyczka".

W oryginale było -"podawać z lodami waniliowymi"... Ale to już chyba przesada. ;)

1 komentarz:

ma.ol.su pisze...

Ale z Was łasuchy!
Wygląda pięknie, warto wypróbować. I wcale bym się przed tymi lodami waniliowymi nie broniła.