tag:blogger.com,1999:blog-468117251901535046.post6897446071661010121..comments2023-12-25T11:52:36.180+01:00Comments on Między Warszawą a Niebem...: Kuchnia... (13)Karskahttp://www.blogger.com/profile/02772218292238649791noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-468117251901535046.post-81181253910951570712008-03-13T15:50:00.000+01:002008-03-13T15:50:00.000+01:00Bardzo ciekawe postępowanie z ciastem. Zawsze mi s...Bardzo ciekawe postępowanie z ciastem. Zawsze mi się wydawało, że drożdżowe - to ciepło, a nie lodówkolubne?<BR/>Tylko raz przechowywałam w lodówce drożdżowe na później, ale niestety, później to nic z tego nie wyszło. Z tym, że kucharka to raczej ze mnie nietęga.<BR/>Ale dzięki, jeszcze raz spróbuję z tą lodówką.ma.ol.suhttps://www.blogger.com/profile/05079108488128957157noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-468117251901535046.post-42100229660161577502008-03-12T09:02:00.000+01:002008-03-12T09:02:00.000+01:00Mnam!!!!!!!! :)Mnam!!!!!!!! :)wave32https://www.blogger.com/profile/10840024033510485453noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-468117251901535046.post-23476042586525809282008-03-11T20:31:00.000+01:002008-03-11T20:31:00.000+01:00Przepis w głowie. :)Ale wrzucę, proszę bardzo:1kg ...Przepis w głowie. :)<BR/>Ale wrzucę, proszę bardzo:<BR/><BR/>1kg mąki pszennej<BR/>woda + mleko ile zabierze ciasto (ok. 450ml) <BR/>drożdże suche 1 opakowanie <BR/>ok. 1,5 łyżeczki soli<BR/>ok. 1 łyżka cukru<BR/>oliwa z oliwek - ok. 0,75ml<BR/><BR/>Zagniatać aż ciasto będzie gładkie, włożyć do wysmarowanej oliwą miseczki, przykryć ściereczką albo folią i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Ja tę ilość ciasta dzielę na 6 porcji, zużywam tyle ile trzeba, resztę wkładam w foliowe torebki i zamrażam.<BR/><BR/>Sos pomidorowy - przecier z kartonika, czosnek, bazylia, oregano, tymianek, sól, cukier (ma być słodko-kwaśne, przynajmniej ja tak lubię ;)). Podgrzać wszystko razem i odstawić do ostygnięcia. Nadmiar oczywiście też można zamrozić.<BR/><BR/>Ciasto rozciągnąć, ja akurat lubię b. cienkie, posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą, ułożyć ulubione dodatki, piec w nagrzanym do 230-250st. piekarniku ok. 10 min (bez termoobiegu, jeżeli z, to tzrba kontrolować zbrązowienie ;)).<BR/>I już.<BR/><BR/>Smacznego. :)Karskahttps://www.blogger.com/profile/02772218292238649791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-468117251901535046.post-76018109878551601532008-03-11T19:03:00.000+01:002008-03-11T19:03:00.000+01:00Pycha, zwłaszcza mój mąż przepada, ale gdzie przep...Pycha, zwłaszcza mój mąż przepada, ale gdzie przepis?ma.ol.suhttps://www.blogger.com/profile/05079108488128957157noreply@blogger.com